U-000305 | E-mail: info@challenge.hu | Tel.: +36 1 343 3030
Kövess minket a Facebookon is:
Utak - Horvátország - Porecs
 
  • Étkezés Svédasztal korlátlan sör,- bor- és üdítőital-fogyasztással, kérhető félpanzió vagy csak vacsora
  • Érdeklődni lehet További információval Lizák Orsolya kolléganőnk tud szolgálni. Telefon: +36 70 420-3110. E-mail: orsolyalizak@challenge.hu
  • Felszállás az autóbuszra A Horvátországba tartó autóbuszokra utasaink Magyarország több városában fel tudnak szállni. A pontos menetrendről érdeklődjön kolléganőnknél!

Horvátország - Porecs

Horvátország nekünk magyaroknak turisztikailag és gazdaságilag egyaránt fontos. Hosszú, változatos és csodaszép tengerpartja van. Szinte bárhonnan az országunk területéről autóval egy nap alatt leutazhatunk, az anyagiaktól függően megtaláljuk a luxusigényeket kielégítő körülményeket éppúgy, mint a szerényebb, olcsóbb üdülési lehetőséget.

Szép számmal akadnak látnivalók, történelmi emlékek. A tőlünk délre fekvő ország éghajlata, hőmérsékleti viszonyai kedvezőbbek a hazainál.
A tengerparton már érezhető a mediterrán hatás, itt télen sem csökken a hőmérséklet fagypont alá, átlag 6-11 °C mérhető, nyáron pedig a 27 °C a jellemző. Nyáron a tengervíz 25 °C körüli, amely szinte mindenütt kristálytiszta, átlátszó.

A mai Horvátország területén a középkorig különféle népcsoportok éltek, ekkortájt telepedtek itt meg a horvátok, de akkor még a Frank Birodalom részeként a függetlenség reménye nélkül. A IX. század hozott változást, ekkor önálló horvát fejedelemséget hoztak létre. A X. században Árpád-háziak kezébe került a hatalom, akik vármegyékre és hercegségre osztják az országot. 1797-ben a török harcok miatt újra egyesült Horvátország, és a Frangepánok vezetésével győzelmet is arattak Sisaknál a Száva partján. A XVIII. századig magyar területnek számít, ekkor a napóleoni győzelmeket kihasználva a horvát területek nagy része behódolt a franciáknak, 1813-tól pedig ismét a teljes ország a Monarchia része lett. A második világháború is hoz változásokat, eleinte ismét horvát bánság lesz, aztán a németek támogatásával független horvát állam, 1945 után pedig Jugoszlávia része lesz.
A történet többi része a közelmúltban zajlott, az 1990-es évek elején kitört harcokban a horvátok győzedelmeskedtek, kinyilatkoztatták függetlenségüket.

A horvát kultúra az európai jellegzetességeket követi. Bármerre járunk, mindenütt udvarias, kimért a vendéglátás, ovációval ugyan nem fogadnak bennünket, de kényesek a minőségre, vagy legalább a pontosságra, alaposságra. Erőszakosságnak nyoma sincs, semmit sem erőltetnek ránk, de a vendég megtartása érdekében hajlamosak az "egyezségre" az árak tekintetében.
Ha specialitásra vágyunk, a halféleségek széles választéka az elsődleges, ehhez társul a tipikusan déli olívaolaj és bogyó, de híres a szél lengette dalmát sonka, egyedi a birkasajt, elkészítési módjában különleges a báránysült. A halat rostélyosan, főzve vagy brodetként készítik, utóbbi többféle halból készül, ezeket előbb pirítják, majd főzik, és kukoricapuliszkával tálalják. A kagyló, osztriga, languszta "na buzaru" módra készül, vagyis különlegesen pácolják. Édességként kóstoljuk meg a rozsatát (tojás - tej - karamell), a fritulét (likőrös fánk), vagy a krostulát (likőrös csík). Italként szinte mindenhez bort kérjünk, mert világhíres fajtákból választhatunk. Márkásabbak: Primosten, Opol rose, Dignac, Sveta Ana, desszerthez Proseket fogyasszunk.


A város a horvát turisztika egyik központja, mely a látnivalók igen széles skáláját kínálja az utazónak. A város arculatát, építészeti emlékeit hatezer éves történelme során illírek, rómaiak, gótok, frankok, szlávok és velencei kereskedők alakították. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a regionális parlament székhelye volt. A város védőszentje Mauru, a helyi születésű püspök és mártír.

Legnevezetesebb látnivaló a VI. században Eufrázius püspök által építtetett bazilika, melynek bizánci mozaikjai a kor legjelentősebb emlékei közé tartoznak. A városba érkező első turisták a Monarchia nemesi családjai voltak, akik 1886-tól látogatták rendszeresen az Adria-parti várost. Első szállodája - mely ma a város védjegye - a Riviéra szálló, melyet 1910-ben építettek. A településen megrendezésre kerülő kiállítások, koncertek jelentik a város kulturális életét, míg a szűk sikátorok között megbúvó hangulatos éttermek, olaszos pizzériák és kávézók, klubok, bárok és cukrászdák biztosítanak igazi gasztronómiai élvezetet a turisták számára. A város ma már nyugatra és délre terjeszkedik a megnövekedett turistaforgalom jobb kiszolgálása érdekében. A települést körülvevő jól felszerelt üdülőközpontok közül mi a Lanterna-félszigeten elhelyezkedő apartmantelepre szeretnénk önöket invitálni.

A program árait a különböző időszakokban az alábbi táblázatokban találja meg:


Azok az autóbuszos utasaink, akik kettő, vagy több hétre szeretnének elutazni, részvételi díjukat úgy számolhatják ki, hogy az első hetet buszos árral, a további heteket egyéni árral számolják.

A turnus időpontokhoz, kérjük, adja hozzá az utazási időt is, ugyanis az autóbuszok egy nappal hamarabb indulnak, és egy nappal később érkeznek, mint a táblázatban jelzett időpontok.
7 nap

Horvátország - Porecs

18.000 Ft-tól
Utazás: Autóbusszal vagy egyénileg

Szállás: apartmanokban

Részvételi díj:
18.000 Ft/fő ártól
 

Feliratkozás hírlevelünkre
Feliratkozás
Copyright © 2012 Challenge Hungary Kft.
1064 Budapest, Izabella utca 78. fsz 2 | E-mail: info@challenge.hu | Tel.: +36 1 343 3030
Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat