Magazin

Vendéglátó család

2023.05.15.

Néhány szó a vendéglátó családokról: Angliában nagy hagyománya van a családi fogadó rendszernek, („host family”) mely remélem megnyeri majd a tetszéseteket.

Családjaink egész éven át fogadnak diákokat és felnőtteket, vendégszeretők, s a találkozás első pillanatától kezdve próbálják megkönnyíteni az idegen környezetbe való mihamarabbi beilleszkedést. A családi elhelyezés élmény lehet mindkét fél részére, de természetesen fontos, hogy tudjunk alkalmazkodni is. Nincs kifejezett „típus” s természetesen más, mint otthon, de tiszta és kényelmes.

A családok biztosítják a szállást külön szobában, fürdőszoba használatot és teljes ellátást(reggeli, csomagolt ebéd, vacsora) adnak az ott töltött napok során. Mivel a napi programelég sűrű, a családokkal főleg az estéket töltöd.

  • SPEAK AND ASK QUESTIONS IN ENGLISH!
    (Beszélj, és kérdezz angolul!)
    TAKE AN INTEREST IN ENGLISH LIFE!
    (Érdeklődj az angol élet iránt!)
    TRY AND AVOID SPEAKING IN YOUR OWN LANGUAGE!
    (Ne használd az anyanyelvedet!)
    DON’T BE AFRAID TO MAKE MISTAKES WHEN YOU SPEAK ENGLISH!
    (Ne félj a beszéd közben elkövetett hibáktól!)
    YOU ARE IN ENGLAND TO SEE, VISIT AND LEARN!
    (Angliában vagy. Láss, nézz körül, és tanulj!)
    RESPECT YOUR HOST!
    (Légy tisztelettel a vendéglátód iránt!)
    KEEP SMILING!
    (Mosolyogj!)
    Az udvariasság és kedvesség élvezetessé és felejthetetlenné teszi a vendéglátó családdal való együttlétet!

Ételekről:
Az angol ételeket más módon készítik el.
Van egy mondás, hogy az angolok esznek, hogy éljenek, minthogy élnek, hogy egyenek.
Reggeli: reformkonyha, müzli, cornflakes, rántotta, dzsem, gyümölcslé, tea vagy kávé
A hagyományos „angol reggeli” (typical English breakfast : tojás, sonka, kolbász… ) a napi étkezésnek már nem része, kivétel talán a hétvége.
Ebéd: általában csak szendvics, chips, édesség, gyümölcs és innivaló.
Vacsora: a napi főétkezés általában 18.00 és 19.00 között szokott lenni. A főétel után általában desszertet is fogyasztanak ( főételként vagy különböző húsokat készítenek el körettel, vagy más népek ételeit főzik pl: bolognai spagetti, stb.)

Angliában általános szokás korán vacsorázni. Lehetséges, hogy már akkor érsz haza a program miatt, mikor a család már megvacsorázott. Ha ez történik, már nem tudsz együtt enni a családdal. Az angol családoknál nem számít különleges családi eseménynek az, hogy együtt vacsoráznak, ellentétben más országok hagyományaival.
Az angolok sok fagyasztott ételt esznek, és nagyon kedvelik a „Fish and Chips” –et.
Mit biztosít neked a vendéglátó család?
– érkezéskor és elutazáskor autóval visznek, hogy csomagjaidat ne kelljen cipelned
– külön hálószobában kell szállást biztosítania 1-2 vagy 3 ágyas elhelyezéssel
– a reggelit és a vacsorát a családnál fogyasztod el, a csomagolt ebédet minden nap az előtérben megtalálod
– a család részedre nem mindig tud külön fürdőszobát biztosítani, de természetesen ügyel, hogy megfelelő időben tisztálkodhass.

Kérlek, tartsd tiszteletben a család házirendjét is, ne zuhanyozz este 10 után, vesd le a cipőd, amikor megérkezel, időben menj reggelizni és vacsorázni!

Ha az elhelyezéseddel kapcsolatban bármilyen probléma merül fel már az odaérkezés napján, kérlek, hívd fel tanárodat , mielőtt szüleidnek telefonálnál, hiszen Ő van ott, hogy segítsen. (Akkor is szólj, ha valamilyen különleges kívánságod volt – étkezés, allergia – és nem megfelelő helyre kerültél!) Amennyiben nem szólsz, később semmiféle reklamációt nem fogadunk el.
Természetesen, ha az alapellátást megkapod, és a család a fenti feltételeknek megfelel, csak úgy találod, hogy nem szimpatikusak, vagy nem beszélgetnek veled annyit amennyit te szeretnéd, nem tudjuk a családcserét biztosítani, mert ez nem előírás. A családot mindig megkérjük, hogy próbáljanak minél többet kommunikálni a diákokkal, de vannak leküzdhetetlen nyelvi nehézségek is – pl. a nem megfelelő nyelvtudásod – így nem várható el a családtól, hogy szóval tartson!

Családnál található különlegességek:
– 2 csapos mosdó ( külön hideg és meleg víz keverőcsap nélkül )
– vizes helyiségekben madzagon lógó villanykapcsoló, melyet finoman meghúzva tudod a világítást fel-, illetve lekapcsolni
– a váltóáram 240 V, a dugaljzaton 3 szögletes  fémlapocska található, mellyel semmiképpen nem csatlakozhatsz az európai szabványú (2 villa) villásdugóval. Európai műszaki cikket (pl. borotva,
videókamera és mobiltelefontöltő, hajszárító stb…) kizárólag adapterrel (áramforrásátalakító dugó) tudod működtetni. Ilyet vásárolhatsz repülőtereken, kompon, benzinkútnál, műszaki cikket tartó áruházakban. Minden esetben szólj a családnak, ha elektromos eszközt akarsz használni.

A vendéglátó családodnál is van egy példány a programból, így tudják az ott tartózkodásod részletes programját, s az időpontokat, mikor reggel indulnod kell a találkozási pontra, este pedig megérkezned.

Ha a tanárod vacsora utáni programot is szervez, feltétlen el kell mondanod a családnak, hogy mikor érsz haza. Tartsd tiszteletben a legkésőbbi időpontot, amelyet meghatároznak (22.30-ra mindig érj haza!)
Esti programon csak és kizárólag tanárod szervezésében illetve tudtával vehetsz részt.

Tanárod a helyi képviselőn keresztül értesíti a családodat erről.)
Az útra elvitt holmiért csak te felelsz! Elvesztése esetén cégünk anyagi felelősséget nem tud vállalni. A vendéglátód a nála hagyott holmidat nem köteles utánad postázni!

Cikkek szűrése

Legfrissebek

Diákutaztatás profi módon

2023.08.25.

Elolvasom

Felejthetetlen élmény Londonban: A Tower bridge

2023.08.25.

Elolvasom

Holiday park, mobile home

2023.08.25.

Elolvasom

Kedvencek

Diákutaztatás profi módon

2023.08.25.

Elolvasom

Felejthetetlen élmény Londonban: A Tower bridge

2023.08.25.

Elolvasom

Holiday park, mobile home

2023.08.25.

Elolvasom